Skip to main content

WIN XP - VILA I FRID!

Jag är mer orolig för vad som kommer hända efter imorgon, den 8:e april i form av hackerattacker och spridning av ny skadlig kod. 8:e april är då Windows XP kommer sluta uppdateras vilket kommer ge större problem än vad de flesta tror.

Skyddar antimalware?
Så gott som varje ”hackerattack” eller skadlig kod nyttjar en sårbarhet någonstans i ett system och det är därför det är viktigare att se till att installera säkerhetsuppdateringar till både operativsystem och applikationer än att faktiskt ha ett antimalware installerat. Ett antimalware är bra för brandsläckning när skadlig kod väl har kommit in via en sårbarhet men är långt ifrån en garanti för att förhindra skadlig kod då sofistikerade och riktade attacker kan ta sig runt signaturbaserade och även i många fall beteendebaserade skydd.

Vad är då hotbilden av att ha några stackars Windows XP maskiner stående i miljön?
På grund av de stora brister som finns i det nu 13 år gamla operativsystemet finns det en attraktiv attackyta som är enkel att utnyttja. Idag är framtagning av skadlig kod en affärsverksamhet där man till och med kan köpa ett ”virus” och till detta även få support på hur man ska använda viruset.

Det ryktas om att det finns färdiga virus redan idag för Windows XP som utnyttjar icke offentliga sårbarheter men som inte släpps ut i det vilda förrän efter den 8:e april då man vet att Microsoft inte kommer lösa nya brister utan att viruset kan härja fritt.